پیشگامی دکتر فیلی در هوش مصنوعی؛ از تحقیقات دانشجویی تا افتخارات بین‌المللی

۱۳ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۹ کد : ۴۶۳۱۶ اخبار
تعداد بازدید:۴۰
دکتر فیلی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، جایزه پروفسور انواری IEEE را برای فعالیت‌های برجسته در حوزه علوم کامپیوتر دریافت کرده است. ایشان بر اهمیت تحقیقات کاربردی در زمینه هوش مصنوعی برای پاسخ‌گویی به نیازهای صنعت و جامعه تأکید دارند.
پیشگامی دکتر فیلی در هوش مصنوعی؛ از تحقیقات دانشجویی تا افتخارات بین‌المللی

در ادامه به مصاحبه کوتاهی با آقای دکتر نشسته ایم :

لطفاً خودتان را معرفی کنید و بگویید در کدام بخش از IEEE شرکت کرده‌اید و چه موضوعی ارائه داده‌اید؟

بنده فیلی هستم، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران. افتخار آن را داشتم که در IEEE، موفق به دریافت جایزه پروفسور انواری شوم. این جایزه معمولاً به پژوهشگرانی اهدا می‌شود که در حوزه علوم کامپیوتر فعالیت دارند. من چندین سال است که در زمینه هوش مصنوعی تحقیق و فعالیت می‌کنم.  

 

تحقیق یا پروژه‌ای که در IEEE ارائه دادید چه تأثیری بر حوزه تخصصی شما دارد؟

پژوهش من در رابطه با مدل‌های زبانی بزرگ (LLM) است که به نام‌هایی مانند ChatGPT شناخته می‌شوند. این تحقیق، که از دوران دانشجویی آغاز شده بود، اکنون به‌طور گسترده شناخته شده است. مدل‌های زبانی بزرگ امروز به‌عنوان سردمداران هوش مصنوعی، تغییراتی اساسی در صنعت و زندگی بشر به وجود آورده‌اند و این اثرات به‌طور روزافزون بیشتر خواهد شد.

 

چه چالش‌هایی در طول مسیر تحقیق یا پروژه با آن‌ها مواجه شدید و چگونه بر آن‌ها غلبه کردید؟

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها در علوم کامپیوتر، زیرساخت‌های پردازشی است. این محدودیت، ما را مجبور کرد تا به دنبال راه‌حل‌های سریع‌تر باشیم و از مدل‌های هوش مصنوعی کوچک‌تر استفاده کنیم. اما این امر تلاش بیشتر و سخت‌کوشی مضاعفی را نیز می‌طلبد.

 

از نظر شما، چه مواردی باید در تحقیقات آینده در این حوزه بیشتر مورد توجه قرار گیرند؟

یکی از اولویت‌ها باید مشاهده تأثیرات مدل‌های هوش مصنوعی بر زندگی انسان‌ها باشد. در حال حاضر، این اثرات در ایران به‌طور کامل دیده نمی‌شود. باید تحقیقات کاربردی‌تری در این راستا انجام شود و صنعت به دانشگاه نزدیک‌تر شود. هرچند در حال حاضر نیز در جایگاه خوبی قرار داریم، اما پژوهشگران باید بیش از پیش نیازهای صنعت را در نظر بگیرند.

 

نصیحتی برای دانشجویان و پژوهشگران جوان دارید؟

بنده خود را در جایگاه نصیحت نمی‌بینم، اما توصیه‌ام این است که در کشورمان بین پژوهش‌های بنیادی و کاربردی تعادل ایجاد کنیم، حتی بیشتر به سمت پژوهش‌های کاربردی گرایش پیدا کنیم. متأسفانه برخی دانشجویان تنها برای انجام تحقیق بدون درنظرگرفتن نیازهای کشور فعالیت می‌کنند، که بسیار منفی است. توصیه من این است که دانشجویان و پژوهشگران نیازهای صنعت را بهتر بشناسند و پژوهش‌های خود را در راستای رفع این نیازها انجام دهند

کلیدواژه‌ها: دانشکده مهندسی برق کامپیوتر هوش مصنوعی LLM IEEE


نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.